Történet és célok

Történet és célok

TISZTELT LÁTOGATÓ!

Szeretettel köszöntöm Önt a 2009. március 30-án alapított Színház és Film Intézet (SZFI) honlapján.

Intézetünk létrehozását a színházi, filmes és média háttérszakmák átfogó képzésének megoldatlansága tette szükségessé. Miközben az ágazatok művészeti foglalkozásainak oktatását a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) elvégzi, a - létszámát tekintve jóval nagyobb, teljesítményét tekintve pedig meghatározó - szakmai háttérbázisok szinte egésze magas szintű szakképzés nélkül működött.

Az érdeklődő fiatalok egy-egy speciális szakmát (amely kiemelkedő szaktudást és nem ritkán alkotói képességeket igényel) véletlenszerű „odakeveredést" követően, gyakran mesterek és megalapozott szakmai oktatás nélkül, éveken keresztül történő próbálkozással sajátítottak el.

Mivel hazánkban mintegy 100 hivatásos színház (prózai-, zenés-, nyári-, tánc- és gyermekszínház, opera), 30 filmstúdió (évi 40 játék- és TV film, továbbá 300 dokumentum-, tudományos és kisjátékfilm), és számos médium (országos és helyi TV, rádió, Internet-lap stb.) nagyságrendben hat-nyolcezer szakembert foglalkoztat, a minőségi képzés hiánya visszahat a három nagy - törvényi szinten szabályozott - ágazat szakmai teljesítményére.A probléma a rendszerváltozás óta eltelt két évtizedben hatványozottan jelentkezik. Színházii, filmes és média körökben régóta közbeszéd tárgya, hogy haladéktalanul szükség lenne egy átfogó, emelt szintű, együttes szakképzési program létrehozására.

Intézetünk alapításával erre kerestünk megoldást. Célunk, hogy Magyarországon a három terület művészeti és háttérszakmáit hosszútávon, egyetlen oktatási központba összevontan, emelt szinten képezzük.

A színházi és filmes világ ill. az alkotó közösségekben való részvétel vonzó a fiatal pályakezdők számára. Ráadásul ma ezek a szakterületek szinte kivétel nélkül az adott szakma mesterszíntű tudását képviselik. Ezért az ország legjelentősebb szakmai intézményeivel, szervezeteivel, társaságaival kötöttünk együttműködést, a gyakorlati oktatás személyi és háttérfeltételeinek megteremtése érdekében.

A Színház és Film Intézet alapításával határozott törekvésünk, hogy magas szakmai elvárásokat támasztva olyan szellemi műhelyt hozzunk létre, amely a jelenlegi hiányt átfogóan betölti, és hosszú távon kiemelt minőségű képzést nyújt a színházi, filmes és média szakmák leendő mestereinek.

Csányi János
igazgató, SZFI